Veelgestelde vragen

IJs smelt toch, hoe zit het dan met de levensduur?

Dat ijs smelt, dat maakt het ook zo bijzonder. Mensen willen het aanraken, voelen of het wel echt is. Verwondering alom. U zult versteld staan van de levensduur van een ijssculptuur. Bij kamertemperatuur smelt het ijs ongeveer 1 cm per 3-4 uur. Naar mate de kou uit het ijs wegvloeit gaat het wat sneller.

Voor kleinere buffetdecoraties gaan wij uit van een levensduur van 4-6 uur. Grotere sculpturen zullen in verhouding over een langere levensduur beschikken. Het is natuurlijk logisch dat de kwaliteit door het smeltproces gedurende een langere tijd afneemt. Daarom bouwen wij ook graag zo laat mogelijk op, de sculptuur moet namelijk op zijn mooist zijn als de gasten arriveren.

Koelen heeft geen zin en het smelten zien wij als onderdeel van de gehele beleving. Het is technisch tevens geen optie aangezien de koeling van boven moet komen. Koeling in de sokkel heeft geen zin, want kou valt naar beneden.

Factoren als wind (warme luchtstromen), zonnestralen, warmte van lampen en vuur en regen kunnen het smeltproces extreem versnellen. De onvoorspelbaarheid van het smeltproces wordt daarom ook vaak ingezet in de marketingcampagnes. Denk aan de acties van Q-Music, die wij jaren lang voor hen verzorgden; “Raad wanneer de sleutel uit het ijsblok valt en win een Porsche”.

Wat gebeurt er met het smeltwater?

Uiteraard beschikken wij na 25 jaar ervaring over goede oplossingen en bieden we maatwerk voor de opvang en afvoer van het smeltwater. Er zijn zelfs sokkels beschikbaar waarin het smeltwater wordt opgevangen. Voor de afvoer van het smeltwater maken we gebruik van een simpele tuinslang, waterstofzuiger en pomp.

Hoe zit het dan met het transport? Komen de ijssculpturen niet gesmolten bij ons aan?

IJssculpturen en ijsblokken die goed geïsoleerd en beschermd tegen breuk verpakt zijn, kunnen probleemloos zonder koeling getransporteerd worden. Uiteraard zijn de buitentemperaturen hier wel een factor van belang. Bij kleinere ijsbeelden nemen we echter geen risico en laten wij deze door DE IJSKOERIER vervoeren. Grotere zendingen gaan per diepvriesvrachtauto op pallets naar hun bestemming.

Kunnen ijssculpturen met koeling ook langer houdbaar gemaakt worden?

Ja, dat kan zeker, maar voor het doorsnee ijssculptuur op bijvoorbeeld een buffet of op een buiten- locatie is dat geen optie. De koeling moet hierbij van boven komen en daarom zou er iets over heen geplaatst moeten worden waaruit koude naar beneden valt. Dat is doorgaans te veel gedoe en het wordt te duur. Bovendien is het smelten een onderdeel van de beleving.

Het is zeker een optie om het ijssculptuur in een grote, voor publiek toegankelijke vriescel te plaatsen. Dat hebben wij gedaan voor de Jägermeister Icebar die zelfs in een trailer van event naar event reed. Maar ook voor de Xtracold Icebar in Amsterdam, waar jaarlijks meer dan 250.000 bezoekers komen.

Hoe worden die ijsbeelden gemaakt, komen die uit mallen?

Alle ijssculpturen die ons team maakt zijn handwerk. Ons team bestaat uit professionele icecarvers die met kettingzagen en beitels de meest prachtige sculpturen uit het ijs toveren. Daardoor is het assortiment bijna onbeperkt. Dit alles moet natuurlijk wel gezien worden binnen de technische mogelijkheden die het ijs biedt en men moet rekening houdend met het smeltproces. Grotere ijsbeelden kunnen uit meerdere kleinere ijsblokken worden samengesteld.

Bouwpakket
We hebben ons er zelfs in gespecialiseerd om de ijssculpturen voor grotere projecten zoals bijvoorbeeld de Xtracold Icebar, maar ook kleinere ijsbarren, zoveel mogelijk in ons atelier te vervaardigen. Deze worden als bouwpakket verpakt en op locatie opgebouwd. Daardoor kunnen we betere kwaliteit leveren en de benodigde opbouwtijd beperken.

Zijn er meerdere soorten ijs?

Ja, er zijn diverse soorten ijs beschikbaar. De meest gebruikte vormen van ijs zijn heldere en witte blokken. Welk soort ijs gebruikt gaat worden is afhankelijk van de locatie en waarvoor het ijs ingezet gaat worden. Combinaties van helder en wit ijs kunnen prachtige resultaten opleveren. Uiteraard zijn heldere ijsblokken ideaal om objecten in te vriezen. Voor fotografen kunnen we op aanvraag het vriesproces verstoren om middels luchtbellen en barsten in het ijs te zorgen voor extra beleving in de foto’s.

Heldere ijssculpturen worden bij voorkeur ingezet als buffetdecoratie en eyecatcher op een binnen-event. Met de juiste belichting beschikken de sculpturen over de uitstraling van diamanten. We adviseren echter doorgaans witte ijsletters omdat deze veel monumentaler aanwezig zijn in de ruimte. Dat geldt ook voor ijsbarren. Witte ijsbarren beschikken ook over een praktisch voordeel, omdat er tafels, kratjes, glazen e.d. achter gezet kunnen worden. Heldere ijsbarren staan er in de praktijk vaak alleen voor de show. Bij intensief gebruik wordt het snel een rommelig geheel.

Voor buitenlocaties geldt dat helder ijs absoluut niet in de zon mag staan omdat de zon het ijs kapot brandt. Dat gebeurt ook als het vriest en heeft dus niets met smelten te maken. Zomerse temperaturen kunnen de structuur van het heldere ijs ook aantasten, zodat het troebel of draderig wordt. Ook hier geldt dat witte ijsblokken imposanter aanwezig zijn in de buitenruimte. Witte ijsmuren zijn ook bij uitstek geschikt om er objecten achter te plaatsen en Vervolgens de ijsmuur met kettingzagen en bijlen open te breken om bijvoorbeeld een nieuwe logo te onthullen.